Abarth museum, Lier-BBQ-29-juni-2019

Op een dag dat het kwik op veel plaatsen meer dan 34 °C zou gaan aanwijzen, was de toerrit met bezoek aan het Abarth museum in Lier georganiseerd. Enkele leden die hadden ingeschreven besloten vanwege de verwachte hitte niet mee te gaan. En het was de hele dag serieus heet ! Daarom was het des te opvallender dat van de 10 deelnemende auto's er 6 cabrio's waren, die geen van allen de kap hebben gesloten, maar de hele dag open hebben gereden ! Er was ook een equipe die in hun klassieker konden genieten van de twee weken eerder gerepareerde airco !

's Morgens om 10:00 werd verzameld bij restaurant Grevelingen. Bij nog aangename temperaturen werd onder een stralend zonnetje bijgepraat.

Nadat Sikko aan de deelnemers had uitgelegd dat deze keer, bij wijze van proef, de routebeschrijving was gemaakt met de routeplanner "viaMichelin.nl" en dat deze route niet van te voren was verkend, werd om +/- 10:15 gestart.

Later bleek dat al na 10 km. enkele equipes moeite hadden de lastige "viaMichelin" beschrijving om te zetten in de juiste koers ! Ook in België waren er diverse onduidelijkheden in de routebeschrijving of in de weg-situaties. Zoals wel vaker voorkomt in België zijn wegen afgesloten en staat de omleidingroute "nogal" onduidelijk aangegeven. Het was dan ook een klein wonder dat iedereen uiteindelijk en zelfs redelijk binnen het geplande tijdschema, de FritStop 2350 in Boechout en vervolgens het Abarth Works Museum in Lier heeft kunnen vinden. Bravo, want het was voor niemand eenvoudig en in sommige auto's is zeer waarschijnlijk de temperatuur nog wat verder opgelopen dan de buitentemperatuur !

Tijdens de lunch bij Fritstop 2350 in Boechout, heeft iedereen van een heerlijk patatje (met stoofvlees of mayo) zitten smullen of genoten van een broodje met salade.

Om +/- 13:45 werden we allerhartelijkst in Lier ontvangen door Let en Guy Rompuy, de eigenaren van dit unieke Abarth Museum. In 3 hallen ( + showroom) staan 350 auto's die Guy de afgelopen decennia heeft verzameld. Alle automerken die op een of andere wijze zijn gelieerd aan Fiat en gebruik hebben gemaakt van de techniek en kennis van Carlo Abarth (1908 – 1979) staan in dit museum. Een wat rommelig geheel waar je lekker doorheen kunt "struinen". (zie de foto's)

Ook heeft Guy een enkele exoot in het museum staan zoals een Volkswagen XL1 uit 2013. Een lichtgewicht auto met 2 cilinder diesel, een elektromotor en wat accu's. Over exclusief gesproken; in de showroom van het Museum staat bijvoorbeeld een Simca Abarth waarvan er slechts 3 zijn gemaakt.

Tegen vieren hebben we afscheid genomen van Let en Guy Rompuy met een welgemeend dankwoordje voor hun gastvrijheid. Als tastbaar en smakelijk bewijs hebben we een tweetal flesjes "Château Carwei" overhandigd die zeer in de smaak vielen. (gelukkig had Hans Appel eraan gedacht om die flesjes mee te nemen !)

Vervolgens zijn alle equipes aan de terugreis begonnen, richting Achthuizen. De meesten aan de hand van de inmiddels beruchte "viaMichelin" routebeschrijving. Deze keer was de route in feite een stuk eenvoudiger dan de heenweg (volg de N14) ware het niet dat onze zuiderburen hadden besloten om al na 7 kilometer na vertrek uit Lier, het viaduct over de A13 (Antwerpen – Hasselt) richting Zandhoven open te breken en op dat punt als enige optie een omleiding over de A13 richting Hasselt aan te geven. Na een kleine 10 km. op die A13 konden we de afslag nemen naar Grobbendonk en binnendoor weer naar Zandhoven rijden om de route over de N14 te vervolgen.

Rond 18:00 was iedereen, soms via zelf gekozen routes, weer veilig terug uit België en gearriveerd in Achthuizen. Hier werden we door Emile en Frederieke gastvrij ontvingen voor de jaarlijkse BBQ.

Het was goed toeven in de tuin waar de temperatuur gedurende de avond steeds aangenamer werd.

Intussen had Emile, geassisteerd door Michael, de BBQ al opgestookt en Frederieke de drankjes en salades klaar gezet.

Ook Frederieke had haar (inmiddels opgeruimde ! ) winkeltje met antiek en curiosa geopend wat zeker de moeite waard was om even te bezoeken.

Ook de bijzondere collectie auto's van Emile trok weer de aandacht.

Resumerend kan gezegd worden dat het een dag was om niet snel te vergeten. (de routebeschrijving doen we volgende keer anders !). Het was warm, interessant, smullen tijdens de BBQ en bovenal gezellig !

SdJ