Bevrijdings-Museum-Nieuwdorp-13 augustus2022

Na een redelijk bekende route via de N59 en Zeelandbrug sloegen we af om daarna, voor de meeste onder ons, op onbekende weggetjes terecht te komen. Het asfalt hield op en werd vervangen door los liggende steentjes en een hoop opwaaiend stof. Met een snelheid van ca 25 km/uur werd dit traject verder afgelegd, dit om vooral de lak te sparen. Ook na het kruisen van een mooi weg ging het verder over dit boeren pad. Geen omgekeerde vlag te zien.

Na dit uitstapje van het geplaveide asfalt verder over meer gebruikelijke wegen kwamen we aan bij het Bevrijding Museum Zeeland in het plaatsje Nieuwdorp. Hier was een mooie parkeerplaats op het museumterrein voor Autoclub Carwei gereserveerd.

Na wat strubbelingen met de kassa en het bijkomen met een kopje koffie en Zeeuwse bol, konden we onder begeleiding van een gids het museum in. Deze gids, hij wist echt erg veel en vertelde naast grotere feitelijkheden over de oorlog, zoals de slag om de Schelde, de vele redelijk onbekende bombardementen op Vlissingen en bevrijding van Zeeland ook ontroerende verhalen over individuen. Diverse nabestaanden hebben ook uniek (oorlog's) materiaal aan het museum geschonken. We zouden een rondleiding krijgen die een uur zou duren, echter werd onze gids zo enthousiast dat de rondleiding uiteindelijk 2 uur duurde. Het was een indrukwekkend bezoek.

Na afloop nog even wat gedronken en mogelijk wat gegeten en gezellig napraten te hebben gedaan de terugreis aanvaard. Ditmaal met de navigatie aan en alleen over geplaveide wegen. Wat doen we de dag erna? Onze auto's ontdoen van het opgevangen stof.

Mijn conclusie is dat het een mooi en leerzaam evenement was, goed georganiseerd door Gijs-Jan en George.

AWZ