vervolg verslag - Lang weekend Ehzerwold-2023

Op vrijdag 1 september om 10:00, werd er verzameld op de parkeerplaats aan de Langeweg bij Hetty's. 30 personen (16 equipes) hadden zich ingeschreven voor dit inmiddels jaarlijks terugkerend evenement.

 11 equipes waren aanwezig op de parkeerplaats. De andere equipes waren al een dag eerder vertrokken naar de Achterhoek, moesten nog even werken, of gingen kijken in Soest, bij het Concours de Élégance op het terrein van paleis Soestdijk. Alles kan je van te voren organiseren maar het weer niet. Maar afgezien van een paar regendruppels en wat bewolking op de vrijdag, was het de rest van het weekend "cabrio" weer. Dakje open en genieten!

Om half elf vertrek richting de lunchstop in Beneden-Leeuwen over het vernieuwde stukje N59 tussen Schaapsweg en Hellegatsplein. (nu met vangrails na ruim 4 weken volledig afsluiting). In Beneden-Leeuwen bij Bakhuus 't Akkertje was de keuze reuze en konden we na ruim 2 uren (en +/- 90 km) rijden terecht voor een kop koffie, broodje of heerlijke snack. Verkwikt vertrok iedereen rond 13:30 voor de volgende etappe, richting het Hotel in Almen. De route voerde langs de Waal, via het centrum van Nijmegen en vervolgens naar Kranenburg, Kleef en Emmerik in Duitsland. Dit "ommetje" via Duitsland uiteraard om te profiteren van de ruim 35 eurocent per liter goedkopere Euro 98 aldaar. Met als "buit" een volle tank via de Rijnbrug bij Emmerik Duitsland verlaten en onze weg vervolgd richting Almen.

Aan het einde van de middag na in totaal +/- 200 kilometer rijden kwamen we aan bij het Hotel Ehzerwold (een voormalig ziekenhuis en sanatorium). Inchecken en naar de (keurige) kamer om even op te frissen voor het diner. Onze tafels waren gereserveerd en keurig gedekt. Het lopend buffet was zeer smakelijk en voor elk wat wils.

Op zaterdag heeft een aantal deelnemers de Kastelenroute gereden. Ewoud en Jos hadden gezorgd voor een routebeschrijving die voerde langs kastelen en landgoederen in de omgeving van het hotel. Een prachtige route over allerlei binnendoor weggetjes en door dorpen. Extra uitdaging waren de omleidingsroutes die waren ingesteld vanwege de diverse kermissen in dorpen op de route. Helaas hadden Willem en Ria hadden tijdens deze rit pech met hun MGB. De versnellingsbak weigerde iedere medewerking en de enige oplossing was de "sleepdienst" inschakelen om de auto te vervoeren naar een reparateur. (in Huizen N.H.).

Een aantal deelnemers heeft op zaterdag een kijkje genomen bij "IJssel-Classics". Een jaarlijks terugkerend klassieker evenement met een rally waaraan meer dan 90 oldtimers deelnemen, startend vanuit Welsum met o.a. doorkomst over een rotonde in de Worp bij Deventer. De deelnemers aan die IJssel -Classics hadden blijkbaar een lastige routebeschrijving. Direct na die rotonde reed vrijwel iedereen verkeerd door een "instinker" met een bord eenrichtingsverkeer (maar pas na 200mtr. !). Velen hebben die rotonde meerdere malen gezien, voordat de juiste weg werd gevonden.

In de directe omgeving van het Hotel was het ook prachtig wandelen. Langs de rivier de Berkel of over het landgoed Velhorst. Op zaterdagavond had Ewoud samen met Jos een verrassing voor ons georganiseerd: een heuse Pub-Quiz. De vragen waren niet altijd even makkelijk en zorgde voor geanimeerde discussies en gefluister.

Op zondag werden er bezoeken gebracht aan Deventer want het was koopzondag, of Zutphen waar ook kermis was en natuurlijk een ijsje van Talamini eten. Heel interessant was ook het sluizencomplex bij Eefde in het Twentekanaal.

Tijdens het diner op zondagavond reikte Lex aan iedere equipe de inmiddels traditionele herinneringsmedaille uit. Ewoud kreeg als dank voor de organisatie van dit weekend, namens alle deelnemers, een plaquette "voor op de schoorsteen".

Het weekend vloog om en voor dat we het beseften zaten we alweer aan het ontbijt op maandagochtend. Weer inpakken en op weg naar huis. De meeste deelnemers kozen de kortste weg naar huis, maar een aantal volgde de routebeschrijving "binnendoor" voor de terugweg. Deze voerde ons vanuit het Hotel naar "The Gallery" van Nico Aaldering in Brummen. Altijd weer mooi om al die prachtige te koop staande klassiekers te zien, opgesteld in dit fraaie gebouw. Vanuit Brummen ging de route verder langs Arnhem, over de Veluwe, door de Betuwe en uiteindelijk naar Oud Alblas bij Papendrecht. Hier kon ieder zijn route naar Goeree-Overflakkee kiezen.

Het was een heel fijn en gezellig weekend met prachtig weer, uitstekend georganiseerd door Ewoud (hotel, reserveringen, Pub-Quiz, routes etc.), Jos (Pub-Quiz en routes op zaterdag en zondag), Lex (rallyschildjes, medailles, coördinatie etc.) en Sikko (routeboek).

SdJ